Glykemický index aneb jak rychle určité jídlo zvýší hladinu cukru v krvi

Glykemický index aneb jak rychle určité jídlo zvýší hladinu cukru v krvi
Glykemický index je číslo, které udává, jak rychle po konzumaci určité potraviny stoupne hladina cukru v krvi.
2 min. čtení

Možná jste se už někdy, např. při sestavování zdravého jídelníčku, setkali s pojmem glykemický index a možná jste přesně nevěděli, o čem je řeč. V tomto článku si vysvětlíme, co to ten glykemický index je.

Glykemický index (GI) je číslo, které nám říká, jak rychle určité jídlo zvýší hladinu glukózy (cukru) v naší krvi. Je to vlastně takový žebříček potravin, který nám pomáhá vybrat si, co si dát k jídlu, abychom si udrželi stabilní hladinu energie a předešli náhlým výkyvům.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (například bílý chléb, sladkosti) způsobí rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. To nás sice na chvíli nakopne, ale pak přijde prudký pokles energie a zase nás honí mlsná.

Oproti tomu potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo, zelenina, ovoce) zvyšují hladinu cukru postupně, takže se cítíme déle sytí a vyrovnaně.

Když to tedy shrneme: Potraviny s nízkým glykemickým indexem způsobují pozvolnější a stabilnější nárůst hladiny cukru, což je přínosné pro zdraví.

Proč je vhodné sledovat glykemický index?

Znát glykemický index jednotlivých potravin je důležité zejména pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo kteří mají určité zdravotní problémy, např. trpí cukrovkou.

Pokud se snažíte zhubnout, je dobré vědět, že potraviny s nízkým GI vás zasytí na delší dobu, takže budete méně často mlsat a přejídat se. Takže si vybírejte právě takovéto potraviny.

Lidé s diabetem musí pečlivě sledovat svůj jídelníček, aby si udrželi hladinu cukru pod kontrolou. Potraviny s nízkým GI jim v tom mohou výrazně pomoci.

Obecně platí, že stabilní hladina cukru v krvi je důležitá pro naši energii a soustředění. A právě potraviny s nízkým GI nám pomohou udržet si tyto funkce po celý den.

Takže ať už řešíte hubnutí, diabetes nebo se potýkáte s nedostatkem energie během dne, zaměřte se na konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem.

Které potraviny mají vysoký a které nízký GI?

Níže pro představu uvádím výpis několika základním potravin rozdělených podle jejich glykemického indexu.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem

  • Bílý chléb,
  • pečivo,
  • sladkosti,
  • rýže,
  • brambory,
  • některé druhy ovoce (banány, hroznové víno).

Potraviny s nízkým glykemickým indexem

  • Celozrné pečivo,
  • ovesné vločky,
  • zelenina,
  • luštěniny,
  • ořechy,
  • semena,
  • většina ovoce (jablka, hrušky, bobule).

K tomuto malému přehledu je ale nutné dodat, že způsob přípravy jídla může ovlivnit jeho glykemický index. Například vařené brambory mají vyšší GI než brambory pečené v alobalu.

sai | 22. 11. 2024