Kolik šálků kávy denně ještě není zdraví škodlivé?
Podle vědeckých studií je zdravé, resp. není zdraví škodlivé konzumovat 3-4 šálky kávy denně (přibližně 400 mg kofeinu). Při vyšším příjmu už rizika pití kávy převažují nad benefity.
Na každého však káva může působit jinak a je proto potřeba se dívat na tento počet šálků kávy jen jako na orientační číslo. Neexistuje přesné množství, které by platilo pro všechny. To, co jedné osobě nevadí, může u druhé vyvolat nespavost, nervozitu nebo jiné potíže.
I zde tedy, jako u řady dalších jiných věcí, platí, že vždy je vše potřeba posuzovat individuálně. Je důležité vnímat své tělo. Pokud po vypití kávy pocítíte úzkost, bušení srdce, nespavost nebo jiné nepříjemné pocity, je vhodné množství kávy snížit nebo se jí zcela zříct.
Kolik šálků kávy je už příliš?
Jak jsem již napsal, obecně se uvádí, že tři až čtyři šálky kávy denně je pro většinu lidí ještě přijatelné množství, které zdraví neškodí. Kolik šálků kávy za den je tedy již příliš? Jaké množství kávy může už zdraví více škodit, než prospívat. Z výše uvedeného vyplývá, že pokud si v jeden den dáte pátý šálek kávy či dokonce po pátém ještě další šálky, již se vystavujete riziku, že káva vám bude více škodit než prospívat. Takže 5 a více šálků kávy za den může být pro zdraví škodlivé.
Káva a zdraví
Pro pití kávy platí, že jed dělá množství. U kávy se ale její případná škodlivost nemusí vztahovat pouze na množství, tedy na oněch více než 4-5 šálků denně. Nevhodná je také konzumace kávy pozdě večer, nebo dokonce před spaním. Určitě zdraví neprospějete ani tím, pokud si do kávy přidáváte velké množství cukru nebo smetany.
Rizika při nadměrné konzumaci kávy
Jak přesně může káva škodit našemu zdraví? Mezi příznaky nadměrného pití kávy se mohou objevit nepříjemnosti jako jsou:
- Nespavost.
- Zvýšený krevní tlak.
- Úzkost.
- Bušení srdce.
- Trávicí potíže.
- Dehydratace.
Káva a její pozitiva
I přes možné negativní účinky má káva také řadu pozitiv.
Káva je bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením.
Kofein může zlepšit soustředění a fyzickou výkonnost.
Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace kávy může snížit riziko vzniku některých onemocnění, např. cukrovky.
Káva podporuje metabolismus.
A v neposlední řadě je tady chuť kávy a celá ta „kávová“ kultura, setkávání v kavárnách a povídání nad šálkem dobré kávy.