Chilli a jeho zdravotní benefity

Chilli a jeho zdravotní benefity
Chilli papričky lidé konzumují především kvůli požitku z pálivosti, který je doprovázen vyplavením endorfinů. Chilli má ale také pozitivní účinky na lidské tělo a zdraví.
3 min. čtení

Konzumace chilli papriček má několik zdravotních benefitů. Chilli papričky jsou poměrně bohaté na vitamín C a antioxidanty. Mohou podporovat zdraví srdce a cév. A některé studie naznačují, že mohou pomáhat při hubnutí. Tím hlavním důvodem pro konzumaci chilli je ale to, že obsahuje kapsaicin.

Kapsaicin je alkaloid (bezbarvá, krystalická látka bez zápachu), který dává chilli papričkám jejich pálivost. Lidé jedí chilli především kvůli požitku z pálivosti. Když totiž jíme pálivé jídlo, tělo reaguje na kapsaicin uvolňováním endorfinů a dopaminu, což jsou látky, které se obvykle uvolňují při cvičení nebo když jíme čokoládu. Díky konzumaci chilli se člověk vlastně dostává do (alespoň mírné) euforie.

Jak tedy chilli „funguje“ v našem těle? Když sníme chilli papričku, kapsaicin se naváže na specifické receptory v ústech, které za běžné situace reagují na teplo. Kapsaicin však tyto receptory „oklame“, a proto cítíme pálivost. Zároveň tělo jako odpověď na vnímaný „stres“ reaguje vyplavením endorfinů.

Pálivost chilli papriček se měří ve Scovilleho jednotkách (SHU). Kapsaicin je rozpustný v tucích, proto při nadměrné pálivosti pomáhá pití mléka (na rozdíl od vody). Rostliny kapsaicin produkují jako obranu před savci, paradoxně ptáci ho necítí. Používá se i mimo gastronomii - v pepřových sprejích nebo v medicíně (analgetické masti).

Další benefity: Kapsaicin může (alespoň mírně) zvyšovat metabolismus, pomáhat při bolesti (působí jako přírodní analgetikum, mít protizánětlivé účinky. V teplých klimatech pomáhá pálivé jídlo vyvolat pocení, což ochlazuje tělo. V mnoha kulturách se stalo základem tradiční kuchyně (mexická, thajská, indická). Chilli dodává jídlu komplexní chuť, není to jen o pálivosti, ale zvýrazňuje ostatní chutě v jídle, a tím vytváří zajímavý gastronomický zážitek. Někteří lidé si dokonce vytvoří „závislost“ na pálivém jídle a existuje také jakási „chilli kultura“, která miluje výzvy spojené s konzumací extrémně pálivých jídel. Pro některé lidi je chilli zkrátka forma adrenalinu.

Když to tedy shrnu, kapsaicin má některé zajímavé účinky, které jsou vědecky podložené. Ale je důležité si také uvědomit, že tyto účiny jsou většinou mírné. Podobné zdravotní benefity můžeme získat i z jiných potravin. Naopak je potřeba dávat pozor na to, že pro někoho může být chilli dráždivé na žaludek. Takže chilli je zdravá potravina, kterou můžete zařadit do vyvážené stravy, ale není to žádná „superpotravina“, která by byla výrazně zdravější než např. běžné ovoce a zelenina. Chilli většina lidí jí z kulturních obvyklostí nebo kvůli „rauši“, který člověk může zažívat po konzumaci pálivého jídla

V jaké formě konzumovat chilli papričky

Nejlépe je konzumovat čerstvé papričky, protože ty obsahují nejvíce živin a nemají přidané žádné složky, které by mohly působit negativně (sůl, konzervanty). Čerstvé chili papričky jsou ale logicky pouze sezónní záležitostí. A tak se mnohem více konzumuje chilli sušení. To se vyznačuje dlouhou trvalostí a jejich chuť je koncentrovanější. Pro vaření je praktické chilli v mleté formě (jako koření). Další oblíbenou formou jsou fermentované chilli omáčky. Ty mohou obsahovat probiotika. Omáčky a chilli pasty ale mohou mít jednu zásadní nevýhodu, některé totiž obsahují hodně soli nebo třeba přidaného cukru. Je proto vždy důležité důkladně číst složení.

sai | 19. 12. 2024